Voorkom data verlies

Om tot op bepaalde hoogte dataverlies te voorkomen, zijn er tools om smart gevens uit te lezen die aan kunnen geven als harde schijven minder goed presteren.

Het zal niet in alle gevallen opgaan maar in veel gevallen wordt een harde schijf langzaam minder en is er op tijd actie te ondernemen.

Vaak wordt een computer ook langzamer in de loop van de tijd wat deels kan komen door de kwaliteit van de schijf, maar ook door de mate waarin deze gebruikt is. Hoe meer programma’s actief gebruikt worden hoe meer de schijf zal ‘slijten’ (traditionle harde schijven) of ‘uitgeput’ raakt (ssd schijven)

Er zijn een aantal handig hdd status tools zoals HDDHealth en HDDScan die erg handig kunnen zijn , met name HddHealth kan waarschuwen zodra de kwaliteit te slecht wordt.

Helaas blijkt uit de praktijk dat wel kan voorkomen dat als de S.M.A.R.T. status in orde is het toch kan zijn dat de harddisk niet meer gezond is.

Maak daarom ook altijd een back-up van belangrijke zaken. Om tijd te besparen met betrekking tot uitval is het maken van een back-up van de gehele Windows installatie ook mogelijk alleen vergt dit wel enige schijfruimte en kennis.

In een simpele vorm is ook het volgende commando in een CommandPrompt uit te voeren:

wmic diskdrive get statusOm zeker te weten hoe gezond een harddisk nog is, is het noodzakelijk dit te testen met een programma ; elk merk heeft hier wel een programma die gratis te downloaden is.

Hieronder een aantal bekende merken met hun tools:

Western Digital Data Lifeguard Diagnostic for Windows

Seagate Seatools for Windows

Samsung Magician Software for Windows

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven